Schuttersvlaggen in Hoogstede-Klingelbeek

Ze hangen er weer, de vlaggen van de schutterij van de Clingelbeeck. Een week lang ademt de wijk Hoogstede-Klingelbeek een Toscaanse sfeer. Zondag 28 augustus vind het jaarlijkse hoogtepunt plaats: De strijd om het koningschap: de schutter die de houten papegaai naar beneden haalt mag zich een jaar lang koning noemen.

Deze eer is vorig jaar terecht gekomen bij Jan Wage. Reden om hem en zijn vrouw Wil zondag a.s. op te halen van huis met een landauer, getrokken door twee paarden, begeleid door de Airborne Mallet Band en vergezeld door de leden van de schutterij.
Een traditie die teruggaat tot de zeventiende eeuw.

Het schuttersfeest, dat plaats vindt aan de Klingelbeekseweg t.o. tandartspraktijk Rijnzigt en naast de woonwagens, is uitgegroeid tot een belangrijk buurtgebeuren. Voor alle leeftijden is er iets te doen. Leden schieten op de papegaai, maar ook niet-leden mogen met de kruisboog schieten. Voor kinderen staat er een luchtkussen opgesteld, bij de schmink kunnen zij hun gezicht laten versieren en met een lasergun kan alvast het richtingsgevoel geoefend worden.

Maar al deze activiteiten zijn natuurlijk een omlijsting voor het belangrijkste  van deze dag: contact met buurtbewoners, het versterken van de gemeenschapszin.  Hier ligt de oorsprong van de Schutterij. In de zeventiende eeuw en daarna was lid zijn van de schutterij van levensbelang. Het buurtschap de Clingelbeeck lag onbeschermd tussen Arnhem en Oosterbeek in. Die bescherming moesten de bewoners zelf regelen. Verzekeringen bestonden er nog niet. Lid zijn van een gilde gaf de nodige bescherming en ondersteuning. Maar daar moest je ook iets voor doen.
Mr. van Ruyven, bewoner van Klein Mariëndaal, schonk de schutterij een landje waarop zij haar activiteiten kon organiseren. Dat gebaar ontstond niet omdat hij die schutters zo aardig vond. Nee natuurlijk is dit een wederdienst geweest in ruil voor  schuttaken. Schutten betekent immers ook beschermen.

Ook niet leden, inwoners uit Arnhem en Oosterbeek zijn welkom om deze bijzondere gebeurtenis mee te maken. Na de rondgang door de buurt komen de schutters en koning op het schuttersveld aan waar het schuttersfeest om 14.00 uur geopend zal worden. En tussen 16.00 uur en 17.00 uur zal bekend zijn wie zich de nieuwe koning (m/v) mag noemen.
Het hele gebeuren wordt ondersteund door een goed uitgeruste barvoorziening. Ook is er aandacht voor de inwendige mens d.m.v. broodjes en barbecue.