2021 04 koningsdag 01Ook dit jaar moest het koningsdagfeest weer op een aangepaste zuinige manier worden gevierd in de wijk. Oorzaak waren de door de overheid opgelegde beperkingen vanwege het COVID-19 coronavirus. Geen kleedjesverkoop met allen bij elkaar, maar voor de deur op de stoep. Ook de gezamenlijke koningsborrel ging niet door; de bij het buurthuisje aangeboden biertjes van de Arnhemse brouwerij Durs, moesten thuis worden opgedronken. 
Maar mede dankzij het prachtige weer zag de wijk er tussen 10:00 uur en 12:00 uur vrolijk oranje gekleurd uit met gezellige verkoopkleedjes, muziek en kleurige wijkbewoners, die zo goed mogelijk de coronaregels probeerden na te leven. Dat dit af en toe wat lastig was, spreekt voor zich ......

Buurthuisje, voor krijt en bierKoningsdag vlaggetjes op Het MaisveldOude tijden herleven: koekhappen!Naar de Klingelbeekseweg voor tosti'sVerkoopsters wachten op de eerste klantenKleedjesverkoop op de KlingelbeeksewegKleedjesverkoop op de KlingelbeeksewegKleedjesverkoop op de KlingelbeeksewegDe koop is gesloten.... en het traditionele schminken was er ook hier en daarEven een uitleg voor de verkoopOok oud Hollands: ballengooienBij landgoed Klingelbeek kon je je garderobe vernieuwenEven wat drukker op de HoogstedelaanDeze poppen zoeken een nieuwe moederGrabbelen voor 20 eurocent.... en het traditionele schminken was er ook hier en daarHet was weer zó!

De paashaas huppelde net als vorig jaar ook nu weer op paaszaterdag door de buurt. Als kinderen een paasei op de stoep tekenen weet de paashaas waar zij wonen en komt ie vast een paar eitjes brengen...
Bij het buurthuisje konden de kinderen het krijt ophalen om de mooiste paaseieren te tekenen.

Stoepkrijt paaseieren, 2021

De lente komt; de paashaas ook.Paaseieren op de stoep tekenen om de Paashaas te lokken.Paaseieren op de stoep tekenen om de Paashaas te lokken.Hier is het dan om te doen; een eitje of wat voor de kunstenaars.Daar is ie dan weer: de paashaas in de wijk!Afstand, niet vanwege corona, maar een beetje bang nog voor zo'n grote haas.Als snel komt er belangstelling.Paashaas op Het Maisveld.Een beloning voor de krijteieren.Mooi weer en lekkere chocolade eitjes: alles gaat op rolletjes.Paashaas, wat bent u groot!Maar een lekker eitje doet de aanvankelijke angst overwinnen.En .... best wel lekker, die paaseitjes!Paashaas en narcissen: LENTE!Bedankt voor de mooie tekening; tot volgend jaar.En een eitje voor onderweg.Wij hebben iets gemeen!Paashaas en PaasboomLekker voor onderweg!Wat een geluk, nog net de Paashaas ontmoet, vlak voor het voor vertrek.Ook de bijrijder smaakt het genoegen van een tractatie.Hier komen we volgen jaar wel weer terug!Een worteltje in het mandje; maar niet voor het paard!Een duidelijk signaal; deze fraaie tekening.Een kleine wijk, maar kris-kras er door heen is toch wel vermoeiend!Paashaas, dank u wel voor uw komst en de lekkere paaseitjes.

 

Koningsdag 2020Koningsdag 2020 was een speciale Koningsdag. In verband met de aanwezigheid van het verraderlijke virus Covid-19 (een coronavirus) was het in het hele land niet toegestaan evenementen te organiseren. Koningsdag 2020 verliep daarom geheel anders in de wijk. Kinderen konden bij het buurthuisje krijtjes ophalen, om daarmee voor hun huis een stoeptekening te maken. Deze werd dan op een later moment door een rondwandelende jury bekeken om te beoordelen welke voor een prijsje in aanmerking kwamen.

Toch gebeurde er nog wel wat in de wijk. Op eigen initiatief werd er voor kinderen wel wat georganiseerd door kleine groepjes, zo hier en daar in de straat. De 1,5 meter afstand, die men tot elkaar diende te bewaren, werd daarbij zo goed en zo kwaad als dat kon, in acht genomen. Handhaving heeft niet hoeven op te treden. Hieronder een impressie van Koningsdag 2020 in de wijk Klingelbeek e.o.

 

"t is improviseren vandaag!Spelletjes op Het MaisveldSpelletjes op Het MaisveldSpelletjes op Het MaisveldKoningsdag = tompoezendagOok traditionaal: koekhappenEen oudhollands spelletje: spijkerpoepenEn natuurlijk….stoepkrijten!Of...je fiets gewoon een eindje wegZelfs een kleedje was er toch nog bijDeze handel ging wel doorOok een vlag is improvisatieOrgelmuziek voor de bewoners van de KlingelpoortWoonzorg Hoogstede werd toegezongenWoonzorg Hoogstede werd toegezongenStoepkrijten, dat blijft leukDe Koningsdagkunstwerken

Vrijdag 25 oktober 2019 was er weer een Buurtquiz Klingelbeek Rosande. Deze keer met de volgende rondes: Aan lager wal, Spuiten en slikken, ODW (Over de Waal), Muziek en Mythen en Sagen. En natuurlijk ook Petje op Petje af door Quizmaster Henk Willemsen. Er hadden zich deze keer 19 teams ingeschreven. De organisatoren, Paul, Pieterbas, Ruud, Marsha en de vragenmakers hadden er weer een gezellige, maar wel moeilijke avond van weten te maken. Hieronder een impressie.

Buurtquiz oktober 2019Overleg over het antwoord5 pils? Nee, aandacht voor een opgave!Ook hier weer druk gespeculeerEven pauze; tijd voor een biertjePauzerenDeze ronde gaat over.....Myten, Sagen, Legendes, Sprookjes, Fabels en Broodje aap verhalenEen vraag voor de doe-het-zelversFiguurzaakopgave. Oppassen, niet in de tafel zaken!En dat valt niet mee! Ook inkleuren hoort erbijDe bedoeling was een strikje voor quizmaster Henk te fabricerenWordt dit een stoel met drie poten?Ai, een gebroken zaakje. Snel de reserve eropHet resultaat: 19 strikjes voor HenkPetje (hoedje) op, Petje (hoedje) af! door quizmaster HenkEn toen waren er nog maar 6!En toen waren er nog maar 4!En toen was er nog maar 1! De winnaar krijgt een bonEen fles wijn voor Henk; hij was voor de laatste ker quizmasterEn daarom een applaus voor quizmaster HenkEn dit zijn dan de winnaars; KlingelbeekDie zijn slim!De resultaten van de 5 rondes

Koningsdag 2019Het leek op voorhand enigszins twijfelachtig of dit jaar de traditionele koningsdag viering wel door zou gaan, vanwege de toch wel zeer heftige wisselingen in het weer, waarbij hevige buien en zonneschijn elkaar afwisselden. Maar.... om 16:00 uur was er toch al leven rond het onvolprezen buurthuisje van de wijk, en waren de eerste twee kleedjes plus koopwaar onder de naaldbomen uitgelegd.

Iedereen werd verwelkomd met een oranjebittertje, waarvan de smaak daarna kon worden weggespoeld met een drankje van het buurthuisbarretje. Ondertussen werd er al handel gedreven door de kinderen. Toch leuk, om zo het speelgoed waarvoor je te oud/groot bent geworden kunt verkopen om daarna met de opbrengst ervan bij "de buren" weer iets passend te kunnen aanschaffen.

De weergoden bleken ons goed gezind: na hevige buien, bleek Pluvius vanaf ongeveer 16:00 uur te zijn uitgeplast!

Oranjebittertje van het huis!Koningsdag Hoogstede-KlingelbeekLeuk...al die diertjesDe verkopersKijk eens wat ik heb gekocht!Koningsdagviering Hoogstede-KlingelbeekBoeken doen het altijd wel goedWie het kleine niet eert...Zie hij ze vliegen?....inderdaad; een drone houdt houdt ons in de gaten!Koningsdag vanuit de luchtKoningsdag vanuit de luchtKoningsdagviering Hoogstede-KlingelbeekKoningsdagviering Hoogstede-KlingelbeekKoningsdagviering Hoogstede-KlingelbeekHij houdt het scherp in de gaten...Nog even betalen....Ook de koning is klein begonnen!Voor elk wat wilsEven niet zo druk; de stoepkrijtwedstrijd is begonnenDe jaarlijkse stoepkrijtwedstrijd begintMet alle aandachtNog wat laatste streepjesZo, die is wel af nuMet z'n tweeën gaat het sneller!Even de beentjes opzij voor het paardHier valt heel wat te zien!Onze koning staat er gekleurd op!Anne, 6 jaarPrijsjes eerlijk delen hoorOok Rosa heeft een prijs verdiendDe jury wikt...... en de jury weegt...Koningsgezinder kan het bijna niet!De spion

2019 04 paashaas 00Op zaterdag 20 april was het weer zover: de Paashaas komt! Rond 15:00 uur hadden de kinderen (en ouders) zich verzameld rondom het buurthuisje. Daar gaf Paula allereerst een uitleg m.b.t. de zoekgebieden: de kleintjes zoeken in de speeltuin, de groteren eromheen. Voor hen, die geen mandje hadden werd er een plastic (foei!) bekertje uitgereikt, om de gevonden eitjes in te verzamelen.
Tijdens de zoektocht van de kinderen liep de Paashaas er vrolijk huppelend tussendoor, om nog meer eitjes zo hier en dan daar te verstoppen. Zij deelde ook eitjes en kleine oranje envelopjes uit, met daarin een zaadje van haar geliefde voedsel: een wortel!

 

Paaseieren zoeken, 2019Uitleg aan de kinderenWie geen mandje heeft krijgt een bakje.Nog wat aanwijzingen....De "kleintjes" krijgen een eigen zoekveldDaar is ie dan: de Paashaas!Paaseieren zoeken, 2019Het zoeken kan beginnen: de groteren stuiven wegPaashaas deelt uit.Zoekveld voor de "groteren"; moeilijk genoeg!Paashaas komt langs, met extra eitjesNee, papa, hier liggen ze verstopt!Slim verstoppen...........toch gevonden!Samen zoeken....Zoeken maakt dorstigWil jij een eitje van mij?Mijn vangst; tot nu toeMooie vangst wel, nietwaar?Paaseieren zoeken, 2019Even kijken wat anderen hebben gevondenDat ga ik straks lekker opsnoepen....Blijven zoeken, want de paashaas strooit nog naNee hoor, Paashaas is niet eng!Gezellig bij de PaashaasUitrusten bij mamaEven tijd voor mijzelf; lekker worteltje etenPaashaas en nieuwe penningmeester

Koningin Winter had het niet makkelijk dit jaar: het was vrij warm en de zon scheen volop. Toch kwam zij na het roepen van de kinderen tevoorschijn, om een verhaal te vertellen over een sneeuwuil, die al heel lang op zijn vriend wacht in een lange koude winter.

Enig voorstellingsvermogen was wel nodig, want de kinderen zaten buiten op een bankje in de volle zon bij de grote kapschuur van Klingelbeekseweg 60. Dit mocht de pret niet drukken en een intro met chocolademelk bracht de stemming er direct in. Na de vertelling kregen de kinderen ieder een sneeuwklokje en als ze wilden een handje "sneeuw" mee. De afsluiting betond uit  gezamenlijk marshmallows roosteren boven een vuurschaal.

Koningin Winter 2019Lekker; chocolademelk!Koningin Winter aanroepenKoningin Winter komt tevoorschijnKoningin Winter verteltDe sneeuwuil en zijn vriendjeKoningin Winter verteltKoningin Winter vertelt over de sneeuwklokjesKoningin Winter verteltKoningin Winter verteltKoningin Winter verteltLekker, die chocolademelkLekker, die (chocola)demelkLekker, die chocolademelkEen tekening uit het verhaalKoningin Winter verteldKoningin Winter verteldSpannend hoor!Koningin Winter met het sneeuwuittjeKoningin Winter verteldVoor ieder een sneuuwklokjeVoor ieder een sneuuwklokjeLeuk, zo'n sneuuwklokje!Marshmallow roosterenMarshmallow roosterenMarshmallow roosterenLekker, zo'n, marshmallow...........maar best moeilijk etenKoningin Winter, 2019Leuk, marshmallow roosteren, ook voor de oudersKoningin Winter, 2019Koningin Winter, 2019Koningin Winter, 2019

40 jaar buurtvereniging Hoogstede Klingelbeek

Het veertig jarige bestaan van de buurtvereniging van Hoogstede Klingelbeek werd gevierd in de locatie van De Kookplaats op het Arnhems Buiten. Tegen 20:30 uur was de zaal al behoorlijk vol met belangstellenden uit de buurt. Zij werden verwelkomt met een "bubbeltje" en een consumptiemuntje. Het programma van de avond bestond uit de onthulling van een nieuw logo voor de buurt, een optreden van cabaretgroep De Enge Buren en gezellige conversatie onderling. Hoewel dat laatste wel een harde stem en goede oren vergde. Leuk was dat De Enge Buren de bezoekers ook bij hun liedjes betrokken, en zich regelmatig tussen het vooraan staande publiek begaven. Vooral enige dames hebben dit moeten ondervinden.....

Opening door Secretaris en VoorzitterAandachtige buurtbewonersNieuw logo onthult door Koning Winter, Sinterklaas (helaas niet zichtbaar) en de Paashaas en  rechts de voorzitter Mooi hè ...Secretaris en VoorzitterOp het nieuwe logoTwee maal een optreden van de Enge BurenApplaus voor de Enge BurenGangmaker van de Enge BurenEnge Buren het publiek inTot in de kleine uurtjes....

Korte impressie


Met toestemming van Enge Buren

Schwein am Rhein, 2018      Schwein am Rhein, 2018 
2018 09 schwein am rhein 01
Schwein am Rhein, 2018
Schwein am Rhein, 2018
Schwein am Rhein, 2018
Schwein am Rhein, 2018
Schwein am Rhein, 2018
Schwein am Rhein, 2018
2018 09 schwein am rhein 08

Dit jaar was de stoepkrijtwedstrijd aan het begin van Het maisveld, nabij het buurthuisje. De kwaliteit was erg goed deze keer, en de mooiste kregen een prijsje. Hieronder een impressie.

Elke, 11 jaarOnbekend, 7 jaarMauro, 9 jaarTimo, 10 jaarSilke, 9 jaarFloris, 9 jaarArinda, 8 jaar

 

2018 paashaas introOok dit jaar is de Paashaas - nu met assistentie van een paaslammetje- weer in deze wijk om eieren te verstoppen voor de kleine en wat oudere kinderen. Maar zij heeft bovendien een speurtocht in elkaar geknutseld voor de oudere kinderen. Die moesten op zoek naar vier flessen met een vragenlijst als inhoud. Bij voldoende goede antwoorden op de klimaatvragen konden zij zo een puzzelstukje verdienen.
De vier puzzelstukjes vormden tezamen een kaart van de directe omgeving met daarop een rood kruis: De Schat!

Zoeken en graven dus.

Paashaas en Paaslametje in aantochtEn plots zijn zij daar dan...Even luisteren naar de organisatieHet was weer gezellig druk rondom het buurthuisjePaasHaasPaaslammetjeHet zoeken is begonnenOveral eitjes!Hoeveel heb jij er al?Met z'n drieën vind je meer. Maar wel delen danDe eerste fles is gevondenEerst de klimaatvragen beantwoordenPaasHaas luistert naar de antwoorden op de klimaatvragenVoor iedereen een kleurplaatjeEen tweede puzzelstukje verdiendWeer een vragenlijst gevondenNu nog de antwoorden...Paashaas en Paaslametje strooien er lustig op losDat trekt natuurlijk kinderen aanVolg de chocoladeNog een stukje van de puzzel te gaanHet laatste puzzelstukje is verdiendHet schatgraven kan beginnenEven meehelpen. Hé, wat gloort daar?De schat is gevondenEr is voor iedereen nog een paashaasreepje!Paashaas deelt uitHet laatste reepje; voor de fietsende zoekerZo, nu lekker genietenMaar ook de ouders werden getracteerdPaashaas met assistenteMooi petje!Een prachtig eierverzameltasjeMandje was groot genoeg!Even poserenBest moeilijk pellen, zo'n klein eitjeEen feest, ook voor opa's en oma's met kleinkinderen

Dit jaar waren er speciale gasten: de mensen van Arnhem Klimaatbestendig en De Arnhemse Aanjagers. Zij vertoonden informatie over wateroverlast en schone energie.

Buurthuisbar met klimaatinfoOverzicht van de klimaatinformatieKinderen zien wat verstening met hemelwater doetInfo over energiebesparing