×

Opmerking

Gebrek aan toegang tot rechten - file '/images/hk_archief/archief_activiteiten/2008_wijngaard_opendag/2008_wijngaard02.gif'

Hoewel de natuur aanvankelijk tegenwerkte, met een langgerekte winter en een trage start van het voorjaar, paste voor ons wijngaardje de puzzel van de natuurlijke jaarcyclus dit jaar toch voortreffelijk in elkaar. Resultaat: een goede oogst, prachtige volle trossen, zo goed als vrij van schimmel, bladgalmijt of wesp.

2010-09 wijngaard

Opmerkelijk laat in het seizoen werd er geoogst, pas in de tweede week van oktober. De mooie oogst stond in schril contrast met het (ramp)jaar 2012 (slechte troszetting, veel schade, onder meer van wespen). De beperkte oogst noopte ons toen om, in afwijking van andere jaren, de rode en witte druiven te mengen. Met als verrassend resultaat een heerlijk frisse en smaakvolle rosé. Helaas hebben niet veel buurtbewoners daar van kunnen meegenieten omdat de wijn nu grotendeels in de eigen kring van de wijngaardeniers is gebleven.

Wijngaard de KlingelbergDe beperkte opbrengst was ook de belangrijkste reden waarom er dit jaar, voor het eerst in ons twaalfjarig bestaan, geen Open Dag / Proeverij werd georganiseerd. We gaan ervan uit dat dit een eenmalige uitzondering is geweest in een inmiddels mooie traditie en met een vaste plek op de jaarkalender: de derde zondag van september. De kwaliteit van de oogst 2013 doet ons reikhalzend uitzien naar de wijnen die er uit zullen voortvloeien! En we hopen dat veel buurtbewoners daar tijdens de Open Dag 2014 de proef op de som van kunnen nemen.

In 2013 heeft het wijngaardeniersgilde te maken gehad met de nodige personele wisselingen. Naast drie vertrekkers meldden zich gelukkig ook twee nieuwkomers, onder wie een van de toekomstige bewoners van het Hoogstedehofje. De huizenbouw vordert zo gestaag dat de bewoners daar in maart al kunnen neerstrijken en kunnen meegenieten van het nijvere werk van de wijngaardeniers in het seizoen 2014. Wellicht leidt dit tot nog meer belangstellenden. Die zijn nog steeds zeer welkom, laat dat duidelijk zijn.

Wie eens wil kennismaken: de zaterdagochtend is onze vaste werkochtend. Ons ‘gilde‘ bestaat momenteel uit een inner-circle van negen personen. Daarnaast kunnen we gelukkig ook een beroep doen op een ‘tweede cirkel‘ waaruit op piekmomenten in de jaarcyclus hulpkracht geput kan worden.

Enige trots bekroop ons toch wel toen we onlangs het landelijke handboek voor fruitteelt onder ogen kregen en konden vaststellen dat bij de druivenrassen Regent, Johanniter en Bianca in de inmiddels uitgebreide opsomming van Nederlandse wijngaarden ook de Klingelberg staat vermeld.

In het voorjaar zal er een toegangspoort bij de wijngaard worden geplaatst en zorgt de gemeente voor een deugdelijke afscheiding aan de zijde van de weg. Dit laatste om verdere afkalving van grond te voorkomen. De door ons geplaatste heg is inmiddels aan de zoveelste verzakking toe en krijgt zo geen kans om echt goed tot wasdom te komen. Met een degelijk stenen muurtje moet dit euvel verholpen zijn. De toegangspoort is bedoeld om de wijngaard te beschermen tegen onbedoelde overlast in ons toch geleidelijk drukker wordende buurtje. Waar de wijngaard in vroeger jaren verscholen in een wilde natuurlijke omgeving nauwelijks te vinden was, ligt hij nu direct in zicht en loop.
De wijngaard mag en moet gezien worden, immers een uniek sieraad, maar al te gemakkelijke entree van bijvoorbeeld honden willen we toch voorkomen.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Privacyverklaring