Arnhem klimaatbestendigOp 13 en 14 september is de wijk Hoogstede-Klingelbeek nog groener en mooier geworden. De werkgroep Klingelklimaat heeft met behulp van een Arnhemse AANjager een groendak-actie opgezet. Het resultaat is dat 14 daken vergroend werden met sedumbeplanting. Het collectief aanpakken geeft financiële voordelen en zorgt bovendien voor een grotere impact op het voorkomen van wateroverlast en hittestress.

Arnhem Klimaatbestendig
Door de hete zomers van de laatste jaren en het toenemende aantal piekbuien was het voor de werkgroep Klingelklimaat tijd om de wijk te vergroenen en zo te zorgen voor verkoeling en waterberging. Volgens ons is een groendak een prima maatregel om te nemen. Met groendak-buurtactie wordt er door de bewoners 250 vierkante meter dak vergroend en wordt daardoor 6.500 liter extra regenwater vastgehouden in de wijk. Dit regenwater spoelt niet onnodig weg in het riool. Kijk voor alle voordelen van een groendak en tips om je tuin hitte- en waterbestendig te maken op de maatregelenpagina.

Enquete energietransitieEind oktober wordt er vanuit de gemeente naar alle inwoners van Arnhem-West een enquête over de energietransitie verzonden. Deze enquête is opgesteld in samenwerking met bewonersinitiatieven, zoals Klingelklimaat en Groenwest. Het is de bedoeling om zoveel mogelijk input op te halen vanuit de bewoners.

»» Zie ook de website van Arnhem Aan of de gemeente Arnhem over de wijkgerichte aanpak.

 

 

regen en zonDe gemeente stelt dat klimaatverandering onafwendbaar is en dat de stad zich moet voorbereiden op toenemende wateroverlast, hitte en droogte. Tien procent minder asfalt, schaduwroutes, koelteplekken en meer bomen. Dat is de klimaatadaptatiestrategie die het college van burgemeester en wethouders van Arnhem woensdag aan de gemeenteraad gepresenteerd heeft. De gemeente wil zich voorbereiden op extremer weer als gevolg van klimaatverandering, zoals hitte, droogte en wateroverlast.

 

»» Lees meer in nrc.nl

Alhoewel we ons jaarlijkse traditionele paasfeest hebben afgelast dit jaar, laten we de plantjesmarkt doorgaan! Buren met groene vingers waren de stekjes toch al aan het kweken toen het besluit viel om het Paasfeest af te gelasten. De werkgroep Klingelklimaat zet op Paaszaterdag vanaf 11:00 uur een tafel vol met stekken van lelies, hortensia's, akelei, tijm, rode pepers en nog veel meer bij ons buurthuisje! Voor wat kwartjes mee kun je een paar stekjes meenemen.

Houdt bij het uitzoeken minimaal anderhalve meter afstand tot elkaar.

Wordt het toch nog gezellig. :-)


 En....het werd best nog wel gezellig, bij prachtig lenteweer:

Plantjesmarkt april 2020Plantjesmarkt april 2020Plantjesmarkt april 2020Plantjesmarkt april 2020

Er werd de 1.5 meter afstandsregel in acht genomen bij het uitzoeken van kamer- en buitenplanten. Er waren zelfs nog "moestuintjes" te krijgen; zaadjes in een doosje, twee jaar geleden uitgegeven door een bekende grootgrutter.