KlimaatcarrousselSamen met de buurtvereniging hebben enkele enthousiaste leden van de werkgroep Klingelklimaat, op 25 augustus de Klingelbeek Klimaat Carrousel georganiseerd. Er kon gegluurd worden bij 6 buren die inmiddels stappen in, aan, op of rond hun huis hebben gezet op het gebied van duurzaamheid. Of het gluren de motivator was om mee te wandelen, één ding is zeker: klimaat leeft in onze wijk!
In totaal zijn 54 buurtbewoners, verdeeld over drie groepen, langs zongepaneelde dakpannen, een jaren ‘30 woning, een wadi en twee nieuwbouwhuizen gewandeld om vervolgens te eindigen in een kleurrijke biodiverse tuin. Voor veel mensen een eyeopener wat er allemaal kan!

 

Na de wandeling weer terug bij het buurthuisje om na te praten en ideeën uit te wisselen. Aangestoken door de belangstelling van de deelnemers was het voor de werkgroep duidelijk: de klimaatcarrousel was een eerste goede stap en de carrousel gaan we draaiende houden door, voor en met de buurt. Op basis van de evaluatie na de wandeling bij het buurthuisje zijn we van plan om de volgende drie onderwerpen verder uit te werken:

  1. Energiemaatregelen (isolatie, zonnepanelen, warmtepomp, van het gas af)
  2. Water/klimaatadaptie (afkoppelen regenwater, wadi, groene daken)
  3. Biodiversiteit (meer variatie in tuinen voor meer dieren in wijk, plantjesmarkt)

Het plan om een van de onderwerpen uit te werken is mooi en misschien wel wat ambitieus. Hoe pakken we dat gezamenlijk aan? Hoe kunnen we gebruik maken van elkaars kennis en ervaringen? Gelukkig zijn er binnen en buiten de gemeente Arnhem diverse initiatieven en contactpersonen die ons hierbij kunnen ondersteunen of waar we ons bij aan kunnen sluiten. Er zijn bijvoorbeeld in andere wijken ook klimaatinitiatieven waarvan we kunnen leren en waarmee we ervaringen kunnen uitwisselen.

Zo is er bijvoorbeeld op 30 september weer een Duurzame Zondag in buurthuis ‘t Huukske of kun je gluren bij de buren tijdens de nationale duurzame huizenroute op 3 en 10 november.
Met andere woorden: we hoeven het niet alleen te doen noch het wiel opnieuw uit te vinden. We willen wel zoveel mogelijk kennis vergaren en delen met buurtbewoners en het liefst samen met buurtbewoners die net zo enthousiast zijn als wij. Doener of denker, elke competentie telt en krijgt een plek.

Wil je graag meer weten van 1 van de 3 bovengenoemde onderwerpen of wil je je juist actief inzetten voor een onderwerp, laat het ons weten voor 7 oktober 2018 via .
We willen graag samen met jou onze wijk nog mooier en duurzamer maken!