Wij, bewoners van H75, volgden vorig jaar met succes de 1 jarige opleiding tot imker.
We zijn begonnen met het houden van bijen, om mee te helpen de bijenpopulatie op pijl te houden en honing te oogsten. De opbrengst van de Hoogstede Honing verkoop is geheel bestemd voor (wees)kinderen in Zambia. Zie www.hetzambiaansekind.nl.

Als beginnend imker gaat er uiteraard regelmatig wat mis, waardoor je steeds beter weet hoe je dient te werken “in de bijen”.
We waren er vanuit gegaan dat er in augustus niet meer gezwermd zou worden. Tot een buurvrouw twee weken geleden langs kwam met de mededeling dat er een zwerm hing in een oude boom in haar tuin. De oude koningin vertrekt dan met een grote groep volgelingen. Het bijenvolk heeft de natuurlijke drang zich te vermeerderen. Ze gaat in beginsel een stukje verderop zitten. Later zoekt ze dan een definitieve plaats om zich te vestigen. In de kast blijft een kleine groep achter die, zoals dat heet, “doppen trekken” om een nieuwe koningin te kweken. Hiermee redt het bijenvolk zichzelf. Een volk zonder koningin (moerloos volk) is anders ten dode opgeschreven.
We hebben de zwerm gevangen in een korf en later teruggeplaatst in de kast, nadat we eerst alle doppen in de kast hadden verwijderd. Dezelfde dag was er nog een zwerm waarbij we hetzelfde ritueel uitvoerden.

Nieuwsgierig geworden om de bijenkasten van dichtbij te bekijken ? Bel gerust om daarvoor een afspraak te maken. Tel 026-4431496.

Zwerm bijen in een fruitboom
Schudden van de korf met zwerm
Legen van de korf in de bijenkastZoveel mogelijk bijen er in
Klik op de foto's voor een vergroting