Vogels voeren - © Joop van Osch

 • Voer hoeveelheden die voor de avond op gaan, zodat er geen resten overblijven op de grond of op de voertafel. Als het voer nat wordt en lang blijft liggen wordt het een vieze bende.
 • Borstel of schud voerhuisjes, voertafels en silo’s regelmatig schoon. Silo's zijn zo ontworpen dat de zaden niet snel nat worden, maar met regen en wind is het niet uitgesloten. Als de zaden gaan klonteren, moet u ze weggooien.
 • Ververs water in waterbakken regelmatig.
 • Ontsmet de voer- en waterplaats af en toe met kokend water of een desinfectiemiddel.
 • Vooral vetbollen en vogelpindakaas kunnen sneller bederven met zacht, nat weer. Het vet ruikt dan vies, er komt een zwarte of witte waas over of de zaden erin beginnen te kiemen. Haal het voer weg als dit gebeurt.
 • Verplaats voertafels af en toe om te voorkomen dat ziekteverwekkers zich ophopen.

Mierendoosjes zijn vergifVogels en insecten sterven massaal door het gebruik van gif. Wil je een steentje bijdragen om insectensterfte te voorkomen? Dat kan eenvoudig door te stoppen met het gebruik van mierenlokdoosjes.

Mieren zijn erg nuttige insecten. Mocht u nu geen mieren in huis willen, wat ik goed begrijp, leg dan koperen muntjes bij de deurdrempel of schuifpui. Zo voorkomt u dat mieren uw huis betreden. Het is een manier die oma al gebruikte en met succes. Het is goedkoper dan een mierenlokdoosje, want voor vijf cent heeft u al een koperen muntje.

»» Lees meer over de nadelen van mierenlokdoosjes

Vuurwantsen in de tuin

 • Ze zijn plat, vuurrood en hebben zwarte stippen: vuurwantsen. Hun 'jasje' ziet eruit als een schild. Hiermee proberen ze andere dieren af te schrikken. En dat lukt ze aardig! Veel vogels durven dit opvallende beestje niet op te eten. Vanaf mei ziet u veel vuurwantsen. Dan komen ze uit hun winterschuilplaats. Ze gaan op zoek naar een partner.
 • Vuurwants is een tuinman
  Veel mensen denken dat een vuurwants gevaarlijk is. Maar het tegendeel is waar. Het beestje eet graag afgevallen blad. Ook dode insecten staan op z'n menu. Zo helpt de vuurwants u met het opruimen van uw tuin. Vuurwantsen bijten u niet. Ze hebben net als bedwantsen een zuigsnuit. Hiermee zuigen ze alleen blad of dode insecten leeg. 
 • Vuurwantsen zijn dol op de blaadjes van Hibiscus, Acacia en de Linde. Staan deze planten en struiken vlakbij uw voor- of achterdeur? Dan is er een grote kans dat er soms vuurwantsen verdwalen en uw huis binnenkomen. Heeft u liever geen ongewenste gasten? Dan zit er maar 1 ding op: verplaats de favoriete planten en struiken van de vuurwantsen. Poot uw geliefde Hibiscus, Acacia of Linde achterin de tuin.
 • Geen Gif!
  Vuurwantsen doen mensen en planten helemaal geen kwaad. Wilt u bestrijdingsmiddelen gebruiken om vuurwantsen te bestrijden? Let op: deze zijn vaak zeer giftig. Bestrijdingsmiddelen leveren meer schade op dan vuurwantsen. Gebruik deze niet!

Mieren in huis

 • Maak kieren en naden dicht
  Mieren zijn liever buiten dan binnen. Toch lopen ze op zoek naar voedsel soms huizen in. Ze kruipen langs de deurpost of het raamkozijn. Met wat geluk ziet u waar ze vandaan komen. Maak zoveel mogelijk kieren en naden dicht.
 • Houd de boel goed schoon
  Als er niets zoets te halen valt, komen ze niet. Maak dus goed schoon. Zorg dat verpakkingen van voedsel goed afgesloten zijn. Zuig kruimels en etensresten meteen op. Sop ook de tuintafel af en veeg het terras. Schoonmaken helpt ook tegen allerlei ander ongedierte in huis, zoals fruitvliegjes, slakken en zilvervisjes.
 • Verstoor het spoor
  Mieren laten een geurspoor achter. Hoe vaker een route gelopen is, hoe sterker het spoor. Zo kiezen steeds meer mieren dat pad. Mieren verdwalen als u een komkommerschijfje of een zakje muntthee op het spoor legt. Maar flink soppen met zeep of azijn en water helpt het beste.
 • Schrik ze af met sterke luchtjes
  Mieren hebben een hekel aan sterke luchtjes. Ze lopen niet over: koffiedik, babypoeder, peper, kruidnagel, nootmuskaat en kaneel. Strooi een streep voor uw huis op de plek waar ze binnenkomen. Ook een krijtstreep steken ze niet over. En koperen muntjes of koperdraad vormen ook een goede grens.
 • Vang de mieren en laat ze leven
  Misschien kunt u het niet over uw hart verkrijgen om ze dood te maken. Omdat mieren toch best bijzondere beestjes zijn. Zet dan een omgekeerde bloempot gevuld met tuinaarde op het mierennest. Binnen 14 dagen heeft de mierenkolonie er hun nest in gemaakt. En er de eitjes in gelegd. De bloempot kunt u nu naar het bos brengen

Pimpelmees- © Joop van OschOntdek welke vogels in jouw buurt leven en wat jij voor ze kan doen.

Word jij ook zo blij van vogels in je tuin of op je balkon? Hang je wel ’s een vetbolletje voor ze op? Je kunt nog meer doen. Doe de gratis Postcode Vogelcheck en ontdek welke vogels in jouw buurt leven. Je krijgt dan van Vogelbescherming makkelijke en praktische tips voor die vogels.

Kies op deze pagina max 5 vogels en krijg praktische tips om deze vogels meer in je tuin te zien en om ze te beschermen.