Maquette bebouwing landgoed Klingelbeek Het herstel en de bebouwing van landgoed Klingelbeek komt steeds dichterbij. Er is inmiddels een inloopavond geweest waar men kennis kon nemen van de plannen, die momenteel nog in ontwikkeling zijn. Een eerste uitwerking geeft al een goed beeld van het beoogde resultaat.

»» Zie voor alle informatie deze website.

»» Foto's van het landgoed.

 

Hylkema consultance

 

Dit rapport is een bouwhistorische verkenning van het hoofdhuis van landgoed Klingelbeek aan de Klingelbeekseweg 21 en 23 te Arnhem.

  • Hylkema consultancts BV
    • Drs A. K. Koornstra

Historie

Landgoed Klingelbeek, impressieEen meerderheid van de gemeenteraad steunt de renovatie van landgoed Klingelbeek. In en om het verwaarloosde landhuis aan de Klingelbeekseweg moeten woningen komen. Een deel van het landgoed moet openbaar worden voor omwonenden. De Partij voor de Dieren en GroenLinks willen dat zo veel mogelijk groen behouden blijft.

In de raadsvergadering is een nieuw bestemmingsplan voor landgoed Klingelbeek gepresenteerd. Dit heeft betrekking op de herontwikkeling van het landgoed. De plannen zijn niet in overeenstemming met het geldende bestemmingsplan. Om die reden is de vaststelling van een nieuw bestemmingsplan voor dit gebied noodzakelijk.

Landgoed Klingelbeek, maart 2017Na het vertrek van de Fraters eind 2011 uit het Sint Eusebiushuis, werd het landgoed Klingelbeek verkocht om klaargestoomd te worden voor een woon-zorg complex dat door Casa Cura voor de Gouden Leeuw Groep zou worden gebouwd.

Men ging voortvarend te werk en binnen enkele weken was het terrein volledig onttakeld. De bijgebouwen zijn (deels) gesloopt, de unieke vlindertuin is rigoureus gerooid en op een aantal monumentale bomen na is het terrein volledig van elke vorm van groen ontdaan. Na financiële problemen en onverwachte extra kosten vanwege kwelwater werd het project echter stilgelegd en had de bouwer Trebbe het terrein een tijd onder retentie. De plannen van Casa Cura en de Gouden Leeuw Groep waren ten einde.
In de jaren daarna lagen huis en terrein er troosteloos bij, geteisterd door koperdieven en vandalen, totdat ontwikkelaar Schipper Bosch (met als eigenaar buurtgenoot Bart Schoonderbeek) het terrein aankocht.

Deze website maakt gebruik van cookies. Door deze site te bezoeken gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Privacyverklaring