Landgoed Klingelbeek, maart 2017Na het vertrek van de Fraters eind 2011 uit het Sint Eusebiushuis, werd het landgoed Klingelbeek verkocht om klaargestoomd te worden voor een woon-zorg complex dat door Casa Cura voor de Gouden Leeuw Groep zou worden gebouwd.

Men ging voortvarend te werk en binnen enkele weken was het terrein volledig onttakeld. De bijgebouwen zijn (deels) gesloopt, de unieke vlindertuin is rigoureus gerooid en op een aantal monumentale bomen na is het terrein volledig van elke vorm van groen ontdaan. Na financiële problemen en onverwachte extra kosten vanwege kwelwater werd het project echter stilgelegd en had de bouwer Trebbe het terrein een tijd onder retentie. De plannen van Casa Cura en de Gouden Leeuw Groep waren ten einde.
In de jaren daarna lagen huis en terrein er troosteloos bij, geteisterd door koperdieven en vandalen, totdat ontwikkelaar Schipper Bosch (met als eigenaar buurtgenoot Bart Schoonderbeek) het terrein aankocht.

Bouwbedrijf landgoed KlingelbeekNu ligt het er nog steeds troosteloos bij, maar is er licht aan het einde van de tunnel. Er is een plan om op Landgoed Klingelbeek 48 woningen te bouwen, waarbij de monumentale villa op het terrein gebruikt wordt en behouden blijft, met daar omheen huizen en appartementen. De moestuin op het landgoed komt in oude glorie terug. Rondom deze moestuin zijn eveneens woningen gepland.

De geluiden uit de buurt zijn positief. In het masterplan dat Schipper Bosch in overleg met de buurt Hoogstede-Klingelbeek heeft opgesteld ligt de nadruk ook op het versterken van de landschappelijke en ecologische kwaliteiten van het landgoed. Er zijn plannen voor waterberging waarbij de vijver weer in oude glorie wordt hersteld, mogelijk zelfs met een uitbreiding in de vorm van een natuurbad! Ook wil men het terrein meer toegankelijk maken voor buurtbewoners.
Momenteel liggen er enkele wijzigingen van het bestemmingsplan ter inzage op het stadhuis (en op internet) en achter de schermen worden de plannen in samenspraak met de buurt verder uitgewerkt. Zodra het planproces is afgerond zal het niet lang meer duren voordat de eerste bouwwerkzaamheden gaan plaatsvinden. Dan zal het landgoed eindelijk weer een nieuwe bestemming krijgen en het terrein (weer) bewoond!