GeluidshinderOntwikkelaar Schipper Bosch heeft omwonenden van Landgoed Klingelbeek in Arnhem excuses aangeboden voor geluidshinder. Het bedrijf liet een grote houtpelletkachel - voor de nieuwe buurt in aanbouw - luidruchtig uitzuigen.
Op verzoek van omwonenden legden handhaving en politie maandagavond het leegzuigen van de opslag voor houtpellets om 22.00 uur stil. Het werk moest maar later worden hervat, zo luidde de boodschap.

»» Lees meer in de Gelderlander

n.b. Toxicologisch onderzoek laat zien dat fijnstof van houtrook schadelijker is dan fijnstof. De kans op het ontwikkelen van kanker 12 keer groter is bij houtrook dan bij een vergelijkbare hoeveelheid tabaksrook. Houtstoken leidt tot infecties bij zuigelingen en kinderen. Meer kans op COPD door houtstook. In Europa al 61.000 doden door hout/kolenstook thuis. [Gert Mans]

Hulkesteinseweg 7-7aEen woning aan de Hulkesteinseweg in Arnhem is zondagavond laat op 20 juni vermoedelijk beschoten. In een raam is zeker één gat te zien.
Rond 23.30 uur belden meerdere mensen 112 omdat ze knallen hadden gehoord. De politie ging daarop met meerdere eenheden ter plaatse. Agenten droegen kogelwerende vesten voor hun eigen veiligheid.

»» Lees meer op de website van Omroep Gelderland en uitgebreider op NOS Nieuws.

 

Biomassacentrale landgoed KlingelbeekDe bouwwerkzaamheden op het terrein van het voormalig Landgoed Klingelbeek zijn in volle gang. Het voormalige Landhuis wordt gerenoveerd en er worden zo’n 35 appartementen bijgebouwd. De eerste twee gebouwen, het Vijverhuis en het Bosgebouw zijn opgeleverd, nu wordt de rest gebouwd.

In de noordoosthoek is gestart met de bouw van de appartementen bovenop de speciaal gebouwde pellet-verbran-dingsketel waarmee alle gebouwen op het landgoed worden verwarmd en van warm water voorzien. Deze centrale is als eerste gerealiseerd en zorgt sindsdien voor de uitstoot van min of meer zwarte rook. Vooral bij het opstarten braakt de schoorsteen aanzienlijke hoeveelheden stank en roet uit, waardoor buurtbewoners ramen en deuren moeten sluiten en de was binnen hangen.

Met de biomassacentrale wilde men een gasloze oplossing voor het plan op Landgoed Klingelbeek realiseren. De gekozen oplossing omvat een gesloten circuit van een ondergronds buizenstelsel. Het water hierin wordt verwarmd door het verbranden van pellets in twee ketelinstallaties met een gezamenlijk vermogen van circa 500 kilowatt. Dit systeem leek het beste, duurzame alternatief en een financieel en technisch haalbare oplossing, hoewel de locatie aan de Rijn zich uitstekend leent voor oplossingen als bijvoorbeeld warmtepompen. Pellet-ke-tels werden tot 1 januari 2020 gesubsidieerd.
Volgens metingen zou de uitstoot van fijnstof, SO2 en NOx, binnen de grenzen zijn. De Zwitserse ketels (van leverancier Schmidt) stoten volgens projectontwikkelaar Schipper Bosch eenderde uit van wat wettelijk gezien mag: significant minder dan de in de wijk zo populaire open haarden.

2011-11, laag water in de defensiehavenIn de kromming van de Rijn bij Arnhem, ter hoogte van Meinerswijk, ligt een mysterieuze haven: de Defensiehaven. Jarenlang was deze haven onderdeel van een groot militair geheim. Een geheim dat nog steeds bij veel mensen onbekend is.

De Gemeente Arnhem is begonnen met het uitbaggeren van de haven. Hoog tijd dat de verhalen achter deze geheimzinnige plaats uit de Koude Oorlog ook boven water komen. In de documentaire 'Geheim aan de Rijn: verhalen over de Defensiehaven' komen mensen aan het woord die de ontwikkelingen rondom de Defensiehaven van dichtbij hebben meegemaakt. De documentaire gaat op 6 mei om 20.00 in première op de facebookpagina van mijnGelderland.

2021 04 20 biomassa landgoed klingelbeekWijk in verzet tegen nieuwbouw op houtstook: ‘Als de oven opstart, stoot hij een half uur zwarte roet uit’

Het verzet tegen de verwarming op houtpellets van het nieuwe woonpark op landgoed Klingelbeek aan de Rijn zwelt aan. Omwonenden bestoken ontwikkelaar Schipper Bosch met bewijzen van roetuitstoot en hoge concentraties fijnstof vanuit de ‘biomassacentrale’.
Het bouwblok met schoorsteen aan de Klingelbeekseweg draagt bijnamen als ‘Het Crematorium’ en ‘De Stoomboot’. Bewoner Edwin Buis vindt dat zo’n installatie niet in een woonwijk thuishoort.

»» Lees meer in de Gelderlander

 »» Artikel 2: Hoge schoorsteen houtstook Klingelbeek illegaal; Schipper Bosch moet vergunning aanvragen.

 »» Artikel 3: Arnhem wil herhaling ‘Klingelbeek’ voorkomen en broedt op verbod op pelletkachels bij nieuwbouw.