2011-11, laag water in de defensiehavenIn de kromming van de Rijn bij Arnhem, ter hoogte van Meinerswijk, ligt een mysterieuze haven: de Defensiehaven. Jarenlang was deze haven onderdeel van een groot militair geheim. Een geheim dat nog steeds bij veel mensen onbekend is.

De Gemeente Arnhem is begonnen met het uitbaggeren van de haven. Hoog tijd dat de verhalen achter deze geheimzinnige plaats uit de Koude Oorlog ook boven water komen. In de documentaire 'Geheim aan de Rijn: verhalen over de Defensiehaven' komen mensen aan het woord die de ontwikkelingen rondom de Defensiehaven van dichtbij hebben meegemaakt. De documentaire gaat op 6 mei om 20.00 in première op de facebookpagina van mijnGelderland.

2021 04 20 biomassa landgoed klingelbeekWijk in verzet tegen nieuwbouw op houtstook: ‘Als de oven opstart, stoot hij een half uur zwarte roet uit’

Het verzet tegen de verwarming op houtpellets van het nieuwe woonpark op landgoed Klingelbeek aan de Rijn zwelt aan. Omwonenden bestoken ontwikkelaar Schipper Bosch met bewijzen van roetuitstoot en hoge concentraties fijnstof vanuit de ‘biomassacentrale’.
Het bouwblok met schoorsteen aan de Klingelbeekseweg draagt bijnamen als ‘Het Crematorium’ en ‘De Stoomboot’. Bewoner Edwin Buis vindt dat zo’n installatie niet in een woonwijk thuishoort.

»» Lees meer in de Gelderlander

 »» Artikel 2: Hoge schoorsteen houtstook Klingelbeek illegaal; Schipper Bosch moet vergunning aanvragen.

 »» Artikel 3: Arnhem wil herhaling ‘Klingelbeek’ voorkomen en broedt op verbod op pelletkachels bij nieuwbouw.

Laag water defensiehavenWie een lange wandeling maakt in de uiterwaarden van de Nederrijn bij Arnhem, zal er met enige regelmaat op stuiten: schuttersputjes, tankkazematten en opstelplaatsen voor mitrailleurs. Het zijn stille getuigen van misschien wel het best bewaarde militaire geheim van Arnhem. De stad, en specifiek het gebied rondom de defensiehaven bij Landgoed Klingelbeek, vormde een belangrijke pion in de Nederlandse IJssellinie: een ingenieus verdedigingsplan dat ons land moest beschermen tegen de dreiging van de Sovjet-Unie.

»» Lees meer in de Gelderlander

 

Voorbeeld van een Joods vleesloodjeTijdens opgravingen aan de Hoogstedelaan-Klingelbeekseweg is er een Joods vleesloodje gevonden. Dat waarschijnlijk afkomstig is uit stadsafval uit 1765-1788. Regelmatig worden er van dit soort loodjes gevonden. Maar deze is bijzonder omdat er Hebreeuwse letters op staan.

Het Joods vleesloodje dat gevonden is, is hoogstwaarschijnlijk afkomstig van Salomon Levi. Aan de voorkant staat de letter 'Chaf' en op de achterkant staan, van rechts naar links, een 'Sjin' en een 'Lamed'. Deze 'Sjin' en 'Lamed' zijn hoogstwaarschijnlijk de initialen van Salomon Levi.

Foto: Joods vleeslood met opschrift "kosjer" in Hebreeuwse letters - https://www.europeana.eu/portal/record/2021609/objecten_6823.html. Europeana. Museum Rotterdam - http://collectie.museumrotterdam.nl/objecten/6823. CC BY - http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/

Klingelbeek is de wijk in Arnhem met het minste afval náást de straatcontainer.

,Restafval straatcontainer,Áls je hier al eens een keer wat aantreft naast de container gooit iemand anders het weg’’, zegt wijkbewoner Lucas Köhler. ,,Het gaat om de sociale cohesie. Die is er in deze wijk. Hiervoor woonde ik in Utrecht-Overvecht. Daar had je dat minder.’’

Buurman Jaap de Bruin onderschrijft de lezing. ,,Er heerst een gevoel van gezamenlijke verantwoordelijkheid voor de leefomgeving. Er is ook een actieve buurtvereniging. Mensen kennen elkaar en dat draagt bij aan de sociale controle. Dat is bijvoorbeeld in hoogbouw anders. Dat heb ik ervaren toen ik in Presikhaaf woonde. Dat is anoniemer.’’

 

»» Lees het gehele artikel in De Gelderlander