Casa Blanca wordt gerenoveerdRuim een eeuw geleden stonden er mooie villa's aan de Utrechtse­ weg, net zoals aan de Velperweg, met grote tuinen er omheen. De lommerrijke buurt was geliefd, ook in Lombok zouden oorspron­kelijk vooral villa's worden gebouwd, maar door de bouw van de Koepel en van grote aantallen arbeiderswoningen ging dat niet door. Veel van de villa's zijn verdwenen, verwoest in de oorlog of door nieuwbouwprojecten.

Een van de laatste grote chique huizen aan de Utrechtseweg is Casa Blanca, bij de Diepen­dalseweg. Ooit was het eigendom van de KEMA, er woonde nog lang een weduwe van een directeur in die tot haar dood daar mocht blijven. Ook werd een deel van het huis verhuurd. Ik kon altijd erg genieten van de bloemen in de tuin: een zee van krokussen in het voorjaar, de rododendrons, de Japanse kers, de monumentale beuk.

Enkele weken geleden waren een paar grote bulldozers bezig om de hek terrein door te ploegen en te ontdoen van bomen en rododen­drons. Weg sfeer, weg allure. In de tuin naast het oude buis wordt een appartementengebouw neergezet voor zeven eenheden, min of meer in de stijl van Casa Blanca. Het witte huis wordt verbouwd tot twee appartementen. Binnenkort wordt begonnen met de aanleg van een ondergrondse parkeergarage onder het nieuwe gebouw. Een aparte oprijlaan achter de villa moet her monumentale vooraanzicht intact laten.

Vooruitgang. Je houdt het niet tegen.