Vondsten op Landgoed KlingelbeekOm verder te kunnen met de bouw op Landgoed Klingelbeeklocatie Eusebiushuis, werd eerst de bodem nader onderzocht. Een team van archeologen gaf op 15 oktober jl. een rondleiding aan buurtbewoners en andere geïnteresseerden en vertelde over de bevindingen en vondsten.
De flanken van de stuwwal reikten oorspronkelijk tot aan de Nederrijn. Op de vlakke stukken werden in de ijzertijd reeds huizen gebouwd. Op een 'sporenkaart' zijn de grondlagen te zien. Er zijn verschillende vondsten gedaan. Een blootgelegd veld met paalsporen laat zien waar ruim voor de jaartelling huizen hebben gestaan. Oudste vondst is een vuurstenen schraper uit de midden steentijd. Een potscherf is een stille getuige van bewoning in de ijzertijd. Van alle vondsten is wellicht een lipstick uit -vermoedelijk- 1937 de merkwaardigste. Helaas niet meer te openen om de kleur te checken.

Er zijn vooral veel Duitse loopgraven uit de Tweede Wereldoorlog blootgelegd op het terrein. Het verhaal gaat dat de Duitsers voor het versterken hiervan de voordeuren van buurtbewoners gebruikten. Na de oorlog vonden de bewoners van Klingelbeek deze in veel gevallen weer terug. Met een graafmachine, gepantserd tegen ontploffingen van eventuele munitie, is hier verder gezocht. Op een ingegraven bestraat pad heeft mogelijk een militair voertuig gestaan, verdekt opgesteld tegen bombardementen. Bij het opgraven is een enorme bult prikkeldraad gevonden. Daaronder kwamen drietankgranaten tevoorschijn, verpakt in karton. Mogelijk was het geheel overdekt met takken.

Wanneer het grondonderzoek klaar is, wordt er gestart met de bouw.

»» Zie ook deze pagina