Sint Eusebiushuis herbouw en plannen » Landgoed Klingelbeek 2015 »

Het bouwwerk dat we nu zien, komt voor het grootste deel uit de negentiende eeuw. Maar de geschiedenis van het pand gaat veel verder terug. Al in de zestiende eeuw is op deze plek al een zogeheten spijker-hoeve. Dat is een boerderij en graanopslagplaats buiten de stadswallen. Die stonden niet alleen maar in het latere Spijkerkwartier.

Buitenplaats
In de tweede helft van de zeventiende eeuw verbouwden chique Arnhemse heren het spijker tot een buitenplaats. De prachtige ligging op een helling bij de Rijn vonden ze ook toen al bijzonder. Het landgoed kreeg de naam Klingelbeek, net als het gehuchtje met dezelfde naam dat vlak in de buurt lag.

Over de herkomst van de naam doen meerdere verhalen de ronde. Is ‘klingelen’ een oud woord voor glinsteren of slingeren? Dat kan. Waarschijnlijker is dat het te maken heeft met het middeleeuwse woord ‘clinge’, dat helling of heuvel betekent. Beek op een heuvel, dus. Een voor de hand liggende naam.

Herbouwd
Sinds de zeventiende eeuw werd de buitenplaats aan de Rijn meerdere malen verbouwd of zelfs herbouwd. Het huidige uiterlijk kreeg het in 1870. Bijzonder was de achttiende-eeuwse tuinaanleg, dat tot na de Tweede Wereldoorlog grotendeels intact bleef.

In 1917 nam een kloosterorde haar intrek in het pand. Tijdens de Tweede Wereldoorlog moesten die plaatsmaken voor Duitsers die het bouwwerk hadden gevorderd. De fraters kwamen na de oorlog weer terug en bleven er tot 2009. Toen werd de orde zo klein dat ze het pand moesten verlaten.

Plannen
Sindsdien zijn er allerlei plannen met het prachtige gebouw. Een projectontwikkelaar wilde er eerst een woonzorgcomplex voor welgestelde ouderen van maken. Waarom die plannen niet zijn doorgegaan, is niet helemaal duidelijk. Een ander projectbureau, Schipper Bosch, kocht het in 2015.

Die zegt op zijn website dat het Landgoed Klingelbeek heef gekocht ‘uit verwondering voor de plek’. Wat gaan ze ermee doen? Dat weten ze nog niet. Directeur Bart Schoonderbeek: “We gaan op zoek naar kansen die de plek kunnen activeren tot een uniek toevluchtsoord aan het water. Daar hoort ook bebouwing bij, maar op een totaal andere manier dan wat de eerdere plannen waren met dit gebied.” 

[bron: http://houvanarnhem.nl/15821/klingelbeek-vervallen-landgoed-op-prachtige-plek/]


2012~2013 - De fraters zijn inmddels vertrokken naar De Bilt. Hier moet een zorghotel komen. Links de inmiddels bijna afgbroken oranjerie, waar de fraters aten en de avonden doorbrachten.


2013 - Overzicht van het terrein van het Sint Eusebiushuis na de kaalkap, tijdens de voorbereidende wekzaamheden voor het hier te vestigen Zorghotel Klingelbeek. De bouw van een groot zorgcomplex voor ouderen op het landgoed Klingelbeek in Arnhem werd later afgeblazen. De financiering was afgeketst, volgens curator Wim Haafkes van de betrokken projectontwikkelaar Casa Cura. Casa Cura ging eind februari 2014 failliet.


2014 - Het gebouw en terrein staan er nog steeds even triest bij; er is veel gesloopt en gekapt maar de bouw ligt stil om o.a. finaciëele redenen. Klik hier voor een reportage.


2015 - Aankondiging op de zuilen van het toegangshek van voormalig huis Sint Eusebius. Gebiedscurator Schipper Bosch is de nieuwe eigenaar van Landgoed Klingelbeek in Arnhem. Wat Schipper Bosch met het voormalig fratershuis en omliggend terrein gaat doen staat nog niet vast.